Det svenska superbäret

Vi har ett helt fantastiskt superbär här i Sverige som är redo att plockas nu. Höstens röda guld, rönnbären. I år är träden fyllda av dessa bär så ut och plocka och fyll frysen. Efter nedfrysning försvinner dessutom en del av den sura smaken i bären.


Istället för att frysa in rönnbären kan du göra som jag tänkt göra i år, att torka bären för att sedan mala ner dem till ett pulver redo att strö på gröten, blanda i bröddegen eller kanske blanda i smootien tillsammans med sötare frukt som äpple eller banan.


Rönnbären är riktiga hälsopiller. De innehåller antioxidanterna C- och E-vitamin och fenoler. Fenoler har visat sig verka antiinflammatoriskt och förebygga hjärtkärlsjukdom och vissa former av cancer. Dessutom sägs fenoler motverka åldrande.
 
Det räcker med ynka tre rönnbär om dagen för att täcka dagsbehovet av c-vitamin. Fantastiskt.
 
Rönnbären tål både upphettning och nedfrysning utan att mista sitt näringsinnehåll. Ett riktigt superbär är vad det är.



Kommentera här: